Start Dialog Debatt Bättre kan ni, alliansen!
15 oktober 2017 | Adnan Dibrani

Bättre kan ni, alliansen!

Gästkrönika i Hallands Nyheter 14/10.

Det är så klart roligt att socialdemokraterna fortsätter att gå fram starkt i opinionsmätningarna. Det är uppenbart att väljarna gillar en politik som går ut på inkludering och på att långsiktigt bygga en stark välfärd. Men oavsett regering så behövs det en stark oppositionen för landets och demokratins skull. I dag lyser en sådan opposition med sin frånvaro. I stället har vi en spretig allians som beskyller regeringen för än det ena än det andra. En allians som spelar ett fult politiskt spel med misstroendevotum och KU-anmälningar som vapen.

Vissa tycker att framgångarna för Socialdemokraterna till viss del handlar om avsaknaden av motstånd men självklart spelar det in att vi har lagt en stark budget. De handlar troligen också om den starka tillväxten och den minskade arbetslösheten. Att vi för en politik som fungerar helt enkelt. Men var är oppositionen? Var är alternativen? Var finns de tuffa motargumenten? Känslan förstärks när man läser igenom de olika skuggbudgetarna som oppositionspartierna har lagt.

Att alliansen inte värnar om vanliga arbetare är uppenbart. Skattesänkningar, lönesänkningar och nedmontering av välfärdssystemen hör väl till klassisk borgerlig politik. Däremot finns mycket lite av nytänk i budgetarna.

Liberalerna vill skära ned inom arbetsmarknadspolitiken. Centerpartiet vill försämra anställningsskyddet och socialförsäkringarna. Kristdemokraterna hakar på i samma anda. Moderaterna har kallat sin skuggbudget för ”den största skattereformen sedan 2007”. Det låter ju nästan som om det fanns lite innovativt tänkande i deras förslag. Men inte. Moderaterna vill skära ned på nästan vartenda välfärdsområde. De pengarna vill de använda till att sänka skatten för höginkomsttagare. Framför allt vill de försämra villkoren för de långtidsarbetslösa, bland annat genom att minska antalet ersättningsdagar och ersättningsnivåerna. Inte mycket nyhetsstoff där inte.


Skattesänkningar löser inga problem. Det har erfarenheten visat.
Det är synd att vi inte ser mer seriösa och innovativa alternativ till höstbudgeten. Varje demokrati behöver en opposition. En stark opposition och tydliga värderingsfrågor gör att de extrema krafterna på båda sidor får svårare att få genomslag. Vi i regeringsställning behöver lite tuggmotstånd. För att bli ännu bättre. För att stärka den svenska demokratin.

Adnan Dibrani, riksdagsledamot (S)

Dela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer