Start Dialog Debatt Äganderätten inget hållbart argument
15 juni 2018

Äganderätten inget hållbart argument

Byggbolag och byggherrar är som tjuriga treåringar. 

När Ann-Charlotte Stenkil i måndagens HN målar upp Varbergs kommun och VFAB som hjältar när det kommer till att vårda kommunens kulturbyggnader, så passar hon på att slänga in en partsinlaga som rör den allt hårdare kritiken av den förtätning som sker. Som argument använder hon en av Moderaternas gamla trogna käpphästar – äganderätten.

Stenkil anser det inte givet att alla fastighetsägare har de ekonomiska muskler som krävs för att underhålla gamla hus. Det är helt sant. Vi är många fastighetsägare som inte har Stenkils ekonomiska muskler och som därmed gör jobbet själva. Inte bara av ekonomiska skäl utan också för att vi vill ha det gjort enligt gammaldags hantverksmässiga principer för att bevara själ och kulturmiljö. Då renoverar vi ofta i vår egen takt, något som grannskapet ibland kan förfasa sig över i detta skinande nya blanka rotavdragsland…

Men det är något jag inte förstår med hennes argumentation. Det är väl knappast så att det är ett växande problem att mängder av fastighetsägare generellt missköter sina fastigheter till förfall. Det är väl snarare Varbergs kommun som brukar ta till detta när man vill riva, t ex Gerlachs hallar… Man stängde av värmen trots att man visste att det skulle leda till ett förfall eftersom man redan från början bestämt sig för att rasket skulle bort.

Men det här handlar inte om några stackars enskilda fastighetsägare som inte har råd att lägga om taket på stört. Varför har man köpt sig ett hus om man inte är beredd att ta hand om det? Nä, detta handlar om att gamla fastigheter köps upp av byggbolag och byggherrar i ren spekulation för att bygga dyra bostadsrätter i förtätningens namn. Får de sen inget rivningslov så hotar de med att låta huset förfalla och tjura likt treåringar tills de får sin vilja igenom av byggnadsnämnd och ksau.

Att komma dragandes med äganderätten så fort det kritiseras att det rivs för hårt i Varberg inger inget förtroende i höstens val hos de som ifrågasätter rådande förtätningshysteri…

Linda Berggren (S), vice ordförande kultur- och fritidsnämnden

Linda Berggren
Linda Berggren
Vice ordförande, Kultur- och fritidsnämnden
Dela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer