Start Dialog Debatt Det är inte lönsamt att fortsätta driva reaktorerna
15 januari 2020

Det är inte lönsamt att fortsätta driva reaktorerna

Nedrustningen av Ringhals är i full gång. Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, har beslutat om förkortade drifttider för Ringhals 1 och 2. Från och med årsskiftet 2019/2020 stängs reaktor Ringhals 2 (R2), och om ett år ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift in på 2040-talet.

Orsaken? Det är inte ekonomiskt lönsamt att driva dem längre.

I en märklig debattartikel i HN försöker Bengt Eliasson (L) att måla upp en konflikt i frågan. En konflikt som inte finns.

Ringhals ägare har gjort en långsiktig bedömning av kostnaderna för att hålla igång Ringhals. Den bedömningen har visat att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem. Det handlar mer om att anläggningen behöver moderniseras, än hur elpriserna ser ut.

Detta är Bengt Eliasson väl medveten om. Några frågor: Om Eliasson nu vill att staten ska gå in och ta över driften av Ringhals, gäller det då bara Ringhals, eller all energiproduktion? Hur ska Vattenfalls ledning tolka Eliassons förslag? Är förtroendet för Vattenfall förverkat från Eliassons sida? Finns det andra områden som Eliasson anser att staten ska ta över? Skolan? Vården? Järnvägen?

Jag ses gärna över en fika för att diskutera vidare.

Adnan Dibrani (S), riksdagsledamot

Adnan Dibrani
Adnan Dibrani
Riksdagsledamot
adnan.dibrani@riksdagen.se
Dela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer