Start Dialog Debatt Fler hyresrätter med rimliga hyror
5 september 2018

Fler hyresrätter med rimliga hyror

De varbergare som är i behov av en bostad har en mycket tuff situation. De flesta hyresrätter som byggs i Varberg idag har höga hyror och det byggs dessutom alldeles för få. Ungdomar som vill flytta hemifrån får vänta tills de närmar sig 30 år innan de är framme i bostadskön och får en bostad som de har råd att hyra. För oss Socialdemokrater är detta helt enkelt inte okej. En bostad är i grund och botten en rättighet som ingen skall behöva vänta 10-12 år på, för att få. Om vi Socialdemokrater får förtroendet att leda Varberg efter valet, kommer frågan om att det skall byggas betydligt fler bostäder med rimliga hyresnivåer att vara prioriterad.

Om detta skall fungera krävs en tydlig bostadspolitik på nationell nivå och en tydlig styrning på lokal nivå. En viktig del i en Socialdemokratisk bostadspolitik är att det skall finnas regler som innebär att hyresvärdar inte kan höja hyrorna hur som helst. Ett sådant system finns idag och det får absolut inte luckras upp. En annan viktig del är det investeringsstöd regeringen infört som kan sökas av dem som bygger bostäder. Ett krav för att få detta stöd är att man sätter en maxhyra som ligger ca 25 procent under de marknadshyror som gäller i Varberg idag. Om vi Socialdemokrater får väljarnas förtroende kommer det att vara mycket tydligt, både gentemot Varbergs Bostad och privata byggare, att de skall använda stödet och pressa ner hyrorna i nybyggnation.

Under den förra borgerliga perioden från 2006-2014 ökade bostadsköerna från ett snitt på 2-3 år till 10-12 år. Nu lovar alliansen dels att man skall ta bort de investeringsstöd som regeringen infört, dels att hyresmarknaden skall börja avregleras vilket kommer att innebära ett starkt tryck på ökade hyror i Varberg då efterfrågan är så stor här. Den politiken kommer inte heller denna gång att leda till fler bostäder. Enda sättet att stoppa en sådan utveckling är att inte släppa fram en alliansregering varken i Sverige eller i Varberg.

Jana Nilsson, oppositionsråd (S)

Jana Nilsson
Jana Nilsson
Kommunalråd
jana.nilsson@socialdemokraternavarberg.se
Dela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer