Start Dialog Debatt Ja, förskolan behöver mer resurser!
28 augusti 2018

Ja, förskolan behöver mer resurser!

Ja, vi Socialdemokrater är definitivt oeniga med Moderaterna (med C, Kd, L och Mp), om förskolan i Varberg behöver mer resurser! När HN skriver i artikeln om att sjukskrivningarna i förskolan har ökat och att barngrupperna ökar, så svarar Micael Åkesson(M) att förskolan har bra ekonomiska förutsättningar, hyfsade barngrupper och att förskolan kostar mer än i jämförbara kommuner. Detta svar visar tydligt att Moderaterna inte hör och förstår de problem som förskolan tampas med.

Vi får signaler från olika förskolor att arbetsmiljön är tuff för personalen med stora barngrupper och hög sjukfrånvaro, samt att vi har personal som lämnar. Vi vet också att antalet barn i förskolan hela tiden ökar och att vi behöver investera i nya lokaler och rusta upp gamla. Det är en anledning till att förskolan i Varberg kostar mer än jämförbara kommuner. En annan anledning är att vi har en högre andel förskollärare, vilket är bra, men bidrar till högre kostnad och högre kvalité.Men Moderaterna, och övriga i alliansen, anser att vi redan har gett förskolan tillräckligt och grundar det på statistiska underlag oavsett hur det är i verkligheten. De missar också att vi fick ett stort statsbidrag från den Socialdemokratiska regeringen för mindre barngrupper under två år, som påverkar statistiken p g a ökade kostnader för personal. Men Micael Åkesson (M) är mer inriktad på att säga till mig att jag ska rikta min ilska mot min regering, som gjorde att Varberg fick dessa statsbidrag, i övrigt är han tydligen nöjd med situationen.

Då vill jag återigen påminna Micael Åkesson och Moderaterna, att förskola är kommunens ansvar och att bara gladeligen ta emot statsbidrag utan att ta tag i frågan om mindre barngrupper och mer personal, är oansvarigt! Genom att inte agera så säger ni tydligt att ni är nöjda med vilka förutsättningar som förskolan ges. Därför blir jag både arg och ledsen på de som ytterst är ansvariga för förskola, det vill säga den rådande majoriteten i Varberg med Moderaterna i spetsen!

Jeanette Qvist (S)

vice ordf. i barn- och utbildningsnämnden i Varberg

Jeanette Qvist
Jeanette Qvist
Vice ordförande, barn- och utbildningsnämnden
jeanette.qvist@varberg.se
Dela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer