Start Dialog Debatt Man kan inte snickra till sin egen demokrati
15 november 2018

Man kan inte snickra till sin egen demokrati

Publicerad i Hallands Nyheter 14 november 2018.

Det går inte att snickra till sin egen demokrati som tur är. I Sverige har vi våra grundlagar som grund för vår demokrati och dess utövning. I regeringsformen som är en av våra grundlagar kan vi läsa om vårt statsskick. Enligt regeringsformen utgår all offentlig makt från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Det betyder att medborgarna är med och bestämmer genom de politiker som väjs in i riksdag, kommun och landsting. Det kallas representativ demokrati. I regeringsformen står också att riksdagen stiftar lagar, att regeringen styr riket och att domstolarna skall vara opartiska. (Det finns mycket mer att läsa för den som är intresserad.)

För att ytterligare förtydliga : Ovanstående betyder att alla partier som är representerade i riksdag, kommun eller landsting har lika stor makt att föra fram sin politik och att rösta i olika frågor, Är något fortfarande oklart så läs regeringsformen och våra grundlagar.

Det är 100 år sedan demokratins genombrott i Sverige, rösträtten, 1918. Detta skall högtidlighållas med en tillfällig allmän flaggdag 17 december 2018. Leve demokratin och friheten!

Marianne Johansson (S)
Varberg

Marianne Johansson
Marianne Johansson

Dela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer