Start Dialog Debatt Vi kan lika gärna kalla den "Jönnsonska villan"
20 mars 2018

Vi kan lika gärna kalla den "Jönnsonska villan"

Trodde först att HN i förra veckan lagt ut sitt 1:a april-skämt för tidigt. Vill byggnadsnämnden nominera fd Heijlska villan till Hallands Museiförenings diplom för god byggnadsvård?!

Dennis Axelsson, Kulturmiljö Halland, ger en bra sammanfattning i onsdagens HN och sätter fingret på problemet. Det som står på platsen idag är en kopia som inte har någonting med vare sig byggnadsvård eller kulturmiljö att göra. Vi kan lika gärna kalla den Jönssonska villan med tanke på de finurligt urfrästa logotyperna jm i balkongräcket.

Det är en skam för vår kommun det som skett och nu verkar Byggnadsnämnden vilja rättfärdiga att man i praktiken gick med på att riva Heijlska villan. Med ett diplom skulle man få upprättelse för beslutet och samtidigt få tyst på oss som klagat högljutt.

Ordförande menar att ”det är ett hus som är viktigt för kulturmiljön i Södra Villastaden”. Det var ett hus viktigt för hela stadens kulturmiljö, men har förlorat allt kulturmiljövärde eftersom Heijlska villan inte längre finns.

Tack Mikael Bonde för att du opponerar dig i nämnden! Ledsamt att resten av Byggnadsnämnden inte verkar förstå innebörden av byggnadsvård. Ordförande säger ” tack vare de insatser som gjorts av fastighetsägaren har vi nu en Heijlska villan som kommer att stå kvar under en lång tid”. Insatser som gått långt utöver vad byggnadsvården tillåter, säkerligen med gott uppsåt från fastighetsägaren, men med förödande konsekvenser för kulturmiljön.

Tråkigt är att med de till synes outsinliga ekonomiska resurser som lagts på detta nybygge så hade man verkligen kunnat göra en pietetsfull renovering av originalet som då säkerligen varit värd ett byggnadsvårdsdiplom...

Jag hoppas att partierna inser vikten av att nominera även personer med intresse för och kunskap om kulturmiljö till nästa Byggnadsnämnd. Och att tillträdande presidium genomför utbildningsinsatser för nya nämnden på de lagar som reglerar kulturmiljön. Lagparagrafer i bl a PBL som bör väga lika tungt som andra hänsyn.

Linda Berggren
Linda Berggren
Vice ordförande, Kultur- och fritidsnämnden
Dela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer