Start Dialog Debatt Vinsttak, ja tack
22 september 2017

Vinsttak, ja tack

En stark lobbyverksamhet fyller sociala medier med hot om konkurser i välfärdsföretag och brist på omsorgs- och skolplatser om vi Socialdemokrater begränsar vinsten till 7 procent på det operativa kapitalet. Nästan riskfritt har det i Sverige byggts upp en stor privat välfärdssektor med miljardomsättning med våra skattepengar. Pengar som skulle ha använts till utbildning och till omsorg har istället blivit vinster genom bl a lägre personaltäthet och med sämre anställningsvillkor. Skolor och äldreboenden köps upp för enorma belopp och hamnar i riskkapitalisters aktieportfölj. Man kan fråga sig om drivkraften att skapa en bättre skola och omsorg är i fokus när man säger nej till vinsttaket – eller handlar det mer åt att fylla den egna plånboken.

Ilmar Reepalus utredning visade att det handlade om vinster på 40-50 procent hos ett flertal aktörer. Välfärden behöver mer pengar och de pengar vi avsätter skall användas på rätt sätt. Man skulle kunna tro att välfärdsbranschen är en stor riskaffär att ge sig in i och att det därför är motiverat med höga marginaler. Detta är knappast troligt då skolpengen är fast och man behöver inte konkurrera med pris, utan pengarna kommer som ett brev på posten om man sköter sig och elever väljer din skola.

LSS har varit mycket omdiskuterat de senaste åren, men det som inte har diskuterats är hur assistansbolagen har använt de pengar som skulle ha gått till omsorg, till att stärka den egna organisationen med specialkompetens inom juridik. Detta med syfte att få betalt för fler timmar för att få mer pengar till företaget. Svårt funktionsnedsatta har blivit en handelsvara och skattepengar som var tänkta för att hjälpa behövande har hamnat i helt andra händer. Resultatet har blivit att Försäkringskassan har dragit i nödbromsen då det har blivit skenande kostnader och personer som behöver stöd får inte den hjälp de har rätt till och behöver. Det är hög tid att sätta stopp för detta missbruk och se till att våra skattepengar stannar i välfärden!

Jeanette Qvist (S), vice ordf. barn- och utbildningsnämnden, Varberg
Turid Ravlo Svensson (S), vice ordf. socialnämnden, Varberg

Jeanette Qvist
Jeanette Qvist
Vice ordförande, barn- och utbildningsnämnden
jeanette.qvist@varberg.se
Dela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer